Dekanteri: i lepi i beskrajno korisni

Dekanteri: i lepi i beskrajno korisni

Vino je sa nama hiljadama godina, ali tek je sa dramatično brzim razvojem međunarodne trgovine u Novom veku nastala i potreba za dekanterom, kao alatom za uklanjanje taloga iz vina koje je dugo putovalo i uskladišteno provodilo godine dok ne dođe do kupca. Dekanteri su, zbog svog specifičnog izgleda i često velike zapremine koja omogućava brzu aeraciju vina, od samog početka postali veliki izazov za proizvođače stakla, i ponos svojih vlasnika: staklari se još od početka 18. veka takmiče u tome ko će napraviti raskošniji i elegantniji dekanter. Pri svemu tome, forma kod dekantera prati funkciju, jer izvijeni oblici složenih i često vrlo skupih dekantea znatno doprinose aeraciji vina. Pravo polje za istraživanje limita dizajna!

Dekanteri za vino su danas neophodni alati za ljubitelje vina, jer pomažu vinu da diše i poboljšavaju njegove ukuse i arome. Obično se koriste za crvena vina, punog tela i snažnih tanina. Dekantacija poboljšava iskustvo pijenja vina aeracijom, koja uvodi nove arome i ukuse koji obično ostaju skriveni pre nego što vino kontrolisano izložimo uticaju vazduha. Podrazumeva se da, kada se dekanter koristi pravilno – što je čitava veština za sebe! – većina vinskog taloga ostaje van čaše, bez većeg gubitka dragocene tečnosti.

Estetika koja prati funkciju

Kada birate dekanter za vino, razmotrite nekoliko faktora, uključujući oblik, materijal i druge aspekte, imajući na umu da estetske potrebe igraju značajnu ulogu tokom ovog procesa – na kraju krajeva, lep dekanter će uvek izazvati zadivljena pitanja i komentare. Pokušajte da odaberete dekanter sa dobrom ergonomijom, kako biste sprečili prosipanje i osećali se udobno prilikom služenja vina.

Što se tiče korišćenih materijala, većina dekantera za vino je napravljena od stakla, dok su oni višeg kvaliteta i skuplji napravljeni od kristalnog stakla. Kristalni dekanteri su izdržljivi i mogu sadržati male količine olova, ali to nije opasno ako vino ne provodi dugo vremena u posudi. Standardni stakleni dekanteri imaju deblje zidove i jednostavne, klasične oblike. Ako želite dekanter složenijeg oblika, možete odabrati i onaj od borosilikatnog stakla, koje je otporno na pranje u mašini i otpornije je na termički šok.

Oblici dekantera

Standardni dekanter za vino: ovaj klasičan oblik je idealan i za vinske stručnjake i za amaterske ljubitelje vina. Ima široku, kružnu bazu i visoko grlo.

U-oblik/ Labud dekanter za vino: ovaj dekanter ima U-oblik, a zovu ga još i dekanterom u obliku labuda. On ima dva grla, jedno široko i jedno uzano. Uzano grlo ima oblik koji podseća na latinično slovo S, što olakšava držanje i sipanje vina. Oba kraja mogu se koristiti za sipanje.

Dekanter za vino u obliku puža: ovaj dekanter ima otvor u sredini, dajući mu izgled puža. Dekanter ima široku bazu i udubljenje koje pomaže u sakupljanju taloga i točenju.

Da zaključimo, dekanteri za vino su neophodni alati za ljubitelje vina, pomažući im da uživaju u suptilnim nijansama svojih omiljenih etiketa. Odaberite jednostavni dekanter za profesionalne namene, i uživaćete u svim nijansama vina, a isto ćete postići i izborom zaista raskošnog i dramatičnog dekantera koji će biti ponos vašeg doma i svedočanstvo o vašoj strasti prema vinu.