Opus One: vino koje vezuje Napu i Bordo

Bilo da ste ljubitelj vina iz Bordoa ili kalifornijske doline Napa, sva je prilika da sanjate o tome da probate vino Opus One, a ako imate sreće da posedujete poneku bocu ovog čuvenog vina – vaša kolekcija je obogaćena jednom od najpoznatijih etiketa na planeti. Ova složena i sofisticirana kupaža kabernea sovinjona, kabernea frana, peti verdoa, merloa i malbeka nastala je kao rezultat zajedničko sna dva velikana kalifornijskog i francuskog vinarstva, Roberta Mondavija iz Nape, i barona Filipa de Rotšilda iz bordovske kuće Château Mouton Rothschild. Dva vinska sveta su se srela i proizvela veličanstvenu fuziju koja već decenijama oduševljava svetske vinoljupce.

Neočekivana saradnja dva vrlo različita čoveka

Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se dva vinara sasvim slučajno srela u hotelu Mauna Kea Beach Hotel na Havajima, i prijateljstvo oformljeno na letovanju zapečaćeno je dogovorom o partnerstvu sa idejom da se stvori vino koje će biti pun izraz kalifornijskog divovskog potencijala, i vekovnog iskustva Bordoa.

Oba vinara važila su za neprevaziđene majstore u stvaranju vina od kabernea sovinjona, ali su imali sasvim različite korene, i teško je i zamisliti koliko je mala verovatnoća bila da njih dvojica, vredan kalifornijski vinar, sin imigranata iz Italije, i pripadnih drevne evropske aristokratije, nađu zajednički jezik. Ovo se ipak dogodilo i 1979. nastalo je prvo zajedničko vino, koje će do 1982. godine nositi ime Napamedoc. Direktni tvorci vina bili su sin Roberta Mondavija, Tim Mondavi, i Lisjen Siono iz kuće Mouton Rotschild.

Grožđe za Opus One dolazi sa četiri vinogradske parcele, od kojih se dve nalaze u najslavnijem vinogradu u Sjedinjenim Američkim Državama – To Kalon. Ubrano grožđe sortira se najsavremenijom tehnologijom, i samo savršene bobice “preživljavaju” ovaj proces. Grožđe iz pojedinačnih parcela odvojeno se vinificira, što je težak i tehnološki zahtevan proces koji nalaže upotrebu oko trideset fermentatora. Nakon toga, pristupa se sastavljanju kupaže i odležavanju u trajanju od oko 20 meseci u buradima od novog francuskog hrasta. Za konačni rezultat garantuje glavni vinar kuće Opus One, Majkl Silaći, koji gotovo četvrt veka “potpisuje” sve berbe ovog čudesnog kalifornijskog vina.

Simbol saradnje Starog i Novog sveta

Kao što je slučaj sa svim zaista velikim vinima, kvalitet vina Opus One vrlo je ujednačen iz berbe u berbu, a ono se opisuje kao raskošno, sofisticirano i bogato vino, veoma koncentrisano i moćnog, punog tela, arome u kojoj dominiraju tamne trešnje, čokoladne note, cveće i začini…Neverovatne je svežine, i pravljeno je tako da se može sa zadovoljstvom otvoriti odmah pri kupovini, ili decenijama čuvati u kolekciji.

Nije lako doći do boce vina Opus One, ali ova kuća, koja je danas u vlasništvu vinarije Baron Philippe de Rothschild i korporacije Constellation Brands, stara se da špekulantima oteža posao i stoga pojedinačni kupci mogu da kupe najviše četiri sanduka od po šest boca.

Legendarno vino Opus One već decenijama je simbol saradnje Starog i Novog sveta, a danas je popularnije i voljenije nego ikada.