Želite da postanete kolekcionar vina? Većina vinoljubaca ima želju da ima pri ruci ličnu zbirku dragih etiketa i onih koje su investicija za budućnost. Saveti koje predstavljamo nisu sveobuhvatni vodič za formiranje ličnog vinskog podruma, ali su dobra indikacija u kom smeru se treba kretati i kako početi sa ovim zanimljivim hobijem.
Nakon što ste odredili budžet koji možete tokom godine posvetiti nabavci vinskih boca – kasnije će verovatno doći na red i nabavka putem saradnje sa drugim kolekcionarima – prvi važan korak je da priznate sebi koja je prava svrha vaše kolekcije. Ako na nju gledate kao na investiciju, odnos prema njoj biće bitno drugačiji nego ako je pravite za lično uživanje. Saveti koje navodimo odnose se u najvećoj meri za kolekcije koje pravimo za svoje zadovoljstvo.
Uložite rad i novac u prostor za čuvanje vina
Kolekcija vina zahteva kontrolisane uslove za čuvanje. Ovo znači da imate na raspolaganju prostor koji je zamračen i sa više ili manje konstantnom temperaturom. Ukopani podrumi idealni su za ovo, a mogu se pretvoriti i u prostore za degustacije. Ipak, malo ljudi ima mogućnost za ovo, a današnje tržište nudi bezbroj elegantnih vinskih frižidera, često i po sasvim umerenim cenama. U obzir dolaze i zamračeni prostori unutar kuće u kojima temperatura ne prelazi 18 stepeni Celzijusa, što je jako teško postići u našem delu sveta. Treba znati i da vina ne treba da budu izložena konstantnim vibracijama.
Počnite sa vinima koja volite
Razvijen ukus je preduslov za stvaranje vinske kolekcije, što znači da u svako doba dana i noći možete izrecitovati listu etiketa koje najviše volite i konzumirate. Neka ove etikete u početku čine najveći deo kolekcije, kako biste bili sigurni da će se vina često “rotirati” u kolekciji. Ostatak kolekcije treba da čine vina koja još uvek niste probali, ali želite da to učinite. Neka početak kolekcije bude mali – ona će se, ako se posvetite ovom hobiju, povećavati i granati u neočekivanim pravcima.
Brižljivo vodite evidenciju o vinima
Podrazumeva se da će vina u kolekciji biti u položaju koji onemogućava čitanje etiketa, a vremenom će kolekcija porasti. Zapišite položaj vina u kolekciji, ime, berbu i vremenski opseg čuvanja, uz sve ostale podatke koje smatate relevantnima. Digitalno doba nam jako olakšava ovaj posao, jer na tržištu postoji veći broj aplikacija koje su posvećene upravo ovome, a nude i druge opcije kao što su saveti za uparivanje vina i hrane, informacije o cenama i ostale dinamične podatke o vinu.
Pratite recenzije vinskih kritičara
Kada gledate filmove ili serije, često čitate i kritike i recenzije poznatih kritičara i običnih gledalaca. Dobro je kada se sa vinom postupa na sličan način. Poznati vinski kritičari imaju međusobno vrlo različite lične i profesionalne preferencije, i čitanje ovih, često sučeljenih stavova i ocena pomoći će vam da budete u toku sa berbama, stilovima i razvojem konkretnih etiketa, i da pritom razvijete istančan kritički sud.
Sarađujte sa lokalnim vinotekama
Ne postoji bolji način da uronite u lokalnu vinsku scenu od kontakta sa profesionalcima iz vinskog sveta, a sva je prilika da su oni najbliži vama – zaposleni u vinotekama. Konsultujte se sa njima tokom kupovine, razmenjujte iskustva i utiske, prisustvujte degustacijama i drugim vinskim dešavanjima, i razvićete mrežu kontakata preko koje ćete vrlo brzo ući u krug ljudi koji među prvima saznaju vesti o novim, zanimljivi etiketama, o utiscima o novim berbama i drugim vestima iz vinskog sveta.