Praznična sezona nezamisliva je bez poklanjanja vina, a svi smo se našli u situaciji u kojoj nismo sigurni koje vino da poklonimo. Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći u biranju i poklanjanju vina na način koji pokazuje da poštujete ličnost, navike i nivo znanja o vinu osobe koja prima poklon.
Kada kupujete vino za poklon, ili ga birate iz svoje lične kolekcije, dobro razmislite o preferencijama osobe kojoj poklanjate: vino ne poklanjate sebi, već nekom drugom! Ako se dugo bavite vinom, verovatno ste razvili ukus za vina koja su za početnike isuviše tvrd orah. Za one koji su tek stupili u vinski svet, boca aromatičnog vina kao što su sovinjon blan i pino noar pružiće lep uvid u bogatstvo vinskih aroma, i svakako je bolje da se u takvim situacijama opredelimo za vino koje nije namenjeno dugom odležavanju već je u optimalnoj zrelosti za konzumaciju.
Penušavac je uvek dobar izbor
Poklon za vinske znalce je „tvrd orah“ i zahteva dugo razmišljanje: u nekim situacijama idealan poklon će biti dobra berba čuvene, proverene vinarije, a u drugim – manje poznata, egzotična etiketa. U situaciji kada smo sigurni da primalac poklona poznaje vino mnogo bolje od nas, dobra ideja je da se detaljno konsultujemo sa osobljem vinoteke i da poklon ne biramo sasvim sami.
Ako nemate ni najmanju ideju o preferencama primaoca poklona, boca dobrog penušavca uvek je dobar izbor za praznike, svečane trenutke, proslave sticanja akademskih titula i bilo koje srećne povode. Penušavce vole i apsolutni početnici u vinu i iskusni vinski znalci, a izbor je veoma širok – možete se opredeliti za provereno dobra vina iz Šampanje, ali i za ona iz drugih, uzbudljivih regija. U Srbiji se prave izvrsni penušavci, gotovo isključivo tradicionalnom metodom, a jedan od mogućih izbora je Ergo rose 2018 iz Temeta, klasična, kupaža pino noara i šardonea koja se odlikuje izuzetnom voćnom svežinom.
Način na koji ste zapakovali vino sugeriše domaćinu dalje postupanje sa njime – to jest, da li će ga arhivirati ili ga poslužiti na licu mesta. Potpuno je prihvatljivo da se vino pokloni iz ruke, bez ikakvog pakovanja ili sa jednostavnom mašnicom oko grlića, i to je nagoveštaj domaćinu da bi možda bila dobra ideja da se vino otvara iste večeri – ali bez ikakve obaveze ili očekivanja da se to uradi. Ako želite da primalac poklona odmah sazna koje vino je dobio a da pritom ne mora da uklanja ukrasni papir, umotajte vino u providni materijal tako da etiketa bude vidljiva.
Na drugom kraju skale je poklanjanje vina u drvenoj ukrasnoj kutiji, a ovakav način pakovanja posebno je podesan za vina sa potencijalom za odležavanje. Ovo je posebno dobra ideja za proslavu životnih prekretnica: rođenje deteta, diplomiranje i slični povodi na koje se možemo osvrnuti deceniju kasnije i otvoriti vino posle dugog odležavanja.
Parni broj je sasvim prihvatljiv
Što se tiče kvantiteta, za razliku od cveća, vino se može poklanjati u parnom broju. Dve boce istog vina pokazuju da ste zaista sigurni u svoj izbor i da će primalac vina, tokom kućne večere, možda poželeti da otvori i drugu bocu. Kutija odabranih vina je luksuzan, pretenciozan poklon koji omogućava da vaše vinsko znanje zaista zablista u sastavljanju mikrokolekcije povezane stilom, sortom, teroarom, berbom ili nekim drugim kriterijumom za selekciju.
Vino je, svakako, vanvremenski poklon sa kojim ćete imati vrlo malo briga. Ako i donesete pogrešnu odluku pri kupovini – ne bojte se, svako vino uvek nađe put do onog ko ga voli!