Ratafia Champenois – piće iz Šampanje za koje će se tek čuti

Ratafia Champenois – piće iz Šampanje za koje će se tek čuti

Za šampanjac smo svi čuli – on je trajan simbol Francuske, praznika, veselih prilika i nudi neprevaziđeno iskustvo uživanja u vrhunskom penušavom vinu. Posvećeni ljubitelji vina znaju da se u Šampanji pravi još jedna vrsta alkoholnog pića organski povezanog sa šampanjcem, a opet sasvim drugačijeg po stilu i metodi proizvodnje. Ovo piće, svojevrstan šampanjski liker, zove se Ratafia Champenois, i predstavlja mešavinu grožđanog mošta dobijenog u završnoj, trećoj fazi ceđenja grožđa za šampanjac, i destilata komine grožđa, a ponekad i plemenitog destilata Fine de Champagne.  Važno je znati da u pitanju nije fortifikovano vino, kod koga se u već gotovo vino dodaje destilat, već da se ovakav način pravljenja pića zove mistelle. Ratafia Champenois ima korene u 13. veku, ali je  piće tek 2015. godine dobilo zaštićenu geografsku indikaciju (PGI), uz propisani sortni sastav: pino noar, pino menije i šardone.

Kompleksna slast i delikatan karakter

Ratafia Champenois ima visok sadržaj alkohola u odnosu na vino – 16-22 procenata – i, uz najmanje 110 grama zaostalog šećera po litru, nudi bogato i impresivno čulno iskustvo, sa aromom sušenog i kandiranog voća, badema i meda, često praćenom suptilnim cvetnim notama. Na nepcu, Ratafia ima svilenkast, delikatan karakter, sa izvanrednim balansom slasti i kiselina. Ukus varira od zrelog koštunjavog voća, preko smokava, pa sve do delikatnog nagoveštaja karamele. Završnica vrhunske ratafije je vrlo duga, ostavljajući za sobom trajan utisak kompleksne slasti.

Destilati koji se dodaje u Ratafia Champenois vino kako bi se zaustavila fermentacija nose nazive Marc de Champagne i Fine de Champagne. Kada se komina zaostala pri pravljenju šampanjca destiluje u eaux-de-vie, dobija se plemenito piće po imenu Marc de Champagne, destilat nalik na italijansku grapu. A kada se napravi kupaža Grande Champagne i Petite Champagne konjaka, nastaje Fine de Champagne, izvanredan konjak koji Ratafia Champenoise vinu daje neverovatnu aromatsku dubinu.

Kakvu hranu poslužiti uz Ratafia Champenoise?

Iako se Ratafia češće služi kao aperitiv nego kao deo obroka, ovo vino se odlično slaže uz pun, temeljan ukus foies gras džigerice, dok se odležala ratafia sjajno sljubljuje uz zrele sireve, i tvrde i kremaste – Brie, Comte, Beaufort i Parmesan predstavljaju preporučene izbore. Neki proizvođači ovog vina svesrdno preporučuju i voćne tartove, i to one od šljiva, jabuka i grožđa, kao dobar desertni izbor.

Već sam po sebi složen proces stvaranja ovog pića u nekim kućama je dodatno unapređen uvođenjem elemenata proizvodnje koji ističu bogatstvo različitih berbi. Dobar primer za ovo je Ratafia Solera 90-19 kuće Henri Girauld, proizveden po solera sistemu koji složenim sistemom kupaže objedinjuje mnoge berbe. Vino je napravljeno od 70 procenata grožđanog soka iz berbi od 1990 do 2019. godine, uz 30% grožđanog destilata, i odlikuje se odličnim balansom alkohola, kiseline i slasti, sa plemenitim aromama badema, meda, citrusa i dinstanog voća. Vrhunski, reprezentativni kvalitet ovog pića potcrtan je činjenicom da je Klod Žiro, vlasnik druge najstarije šampanjske vinske kuće, ujedno i predsednik udruženja proizvođača pića Ratafia Champenoise.