Svaka boca vina u vašoj kolekciji čeka pravu priliku da zadivi nepca, postane tema diskutovanja i očara svojim jedinstvenim ukusom. Police čuvaju pažljivo birana vina, ali naša je želja da ih ne samo čuvate, već i uživate u njima. Vina ne čekaju posebne prilike, već su prilika sama po sebi.
Nepisano pravilo je da se dobra vina popiju, međutim postoje i ona koja ostaju ili želite da ih sačuvate kada su već otovrena. „Koliko dugo je preporučljivo čuvati otvoreno vino?“ često je pitanje u vinskom svetu.
Neka vina zadrže svoj ukus i do nekoliko dana nakon otvaranja, dok druga brzo gube svoje karakteristike. Danas ćemo govoriti o tome koliko vina dugo mogu stajati otvorena, ali i ponuditi savršena rešenja kako da pijete vino, a sačuvate kvalitet preostalog. Bilo da je reč o inovativnim sistemima za očuvanje svežine nakon otvaranja ili elegantnim rešenjima za uživanje bez otvaranja, tu smo da sačuvamo vaše vino.
Šampanjci i penušava vina
Penušava vina brzo gube svoju karbonizaciju nakon otvaranja, pa je najbolje popiti ih u roku od tri dana. Vina napravljena tradicionalnom metodom, poput šampanjca, mogu se čuvati svega par dana duže. Iako su zatvorena adekvatnim čepom za penušava vina, susret sa vazduhom može narušiti kvalitet.
Sa razvojem i rastom popularnosti vinske kulture napredovala je i tehnologija za održavanje vina. Kada govorimo o očuvanju otvorenih penušavih vina veliku pomoć vam može pružiti Coravin Sparkling. Ovo je sistem koji omogućava da danas otvorite bocu penušavca, a da je završite sledećeg vikenda. Bez bojazni da će ukus i kvalitet poslednje čaše biti promenjeni.
Stvoren za očuvanje svežine ukusa, ovaj sistem sačuvaće penušavo vino do čak četiri nedelje. Nakon što ste sipali željenu količinu vina, čvrsto postavite čep na otvorenu bocu i zaključajte ga podizanjem ručice za zaključavanje. Zatim, koristeći Coravin Pure Sparkling CO2 kapsulu, postavite punjač na čep i pritisnite ga kako biste napunili bocu potrebnom količinom CO2. Pratite indikator pritiska. Crvena boja ukazuje na proces punjenja, dok zelena signalizira da je boca spremna za odlaganje.
Bela i rosé vina
Iako lagana bela i rosé vina možete čuvati do sedam dana nakon otvaranja, ona će promeniti ukus zbog oksidacije. Ukupan voćni karakter će se smanjivati i postati manje vibrantan. Bela vina punog tela mogu da traju najviše pet dana nakon otvaranja. Ova vina brže će oksidirati, s obzirom na to da su tokom procesa starenja pre flaširanja bila izložena kiseoniku.
Postoji efikasno rešenje kako da sačuvate sveža, ali i vina punog tela. L’Atelier du Vin električna vakum pumpa automatski izvlači vazduh iz boce bez potrebe za ručnim pumpanjem.
Sofisticirani mehanizam aktivira se čim se zaptivač i vakuum pumpa postave na vrh vrata boce. LED svetlo jasno pokazuje svaki korak vakuum procesa sve dok se ne izvuče sav vazduh iz boce. Nakon toga, vakuum pumpa se automatski isključuje, umanjuje oksidaciju i čuva vino sigurno ispod hermetički zatvorenog čepa.
Crvena vina
Vina sa više tanina i kiselosti duže se mogu čuvati nakon otvaranja. Crveno vino sa manje tanina, poput pino noara može trajati manje od kompleksnijih vina poput širaza. Neka crvena vina mogu poboljšati ukus nakon prvog dana otvaranja. Međutim, crvena vina ne treba čuvati otvorenim duže od pet dana.
Iako se Coravin Six+ može koristiti i za druga vina, biramo da ga pomenemo baš sa crvenim. Ovaj sistem za očuvanje vina predstavlja vrhunsku tehnologiju koja vam omogućava da uživate u vašim omiljenim vinima bez potrebe za izvlačenjem čepa. Pruža mogućnost da sačuvate mirna vina nedeljama, mesecima ili čak godinama nakon prvog otvaranja.
Upotreba proizvoda je veoma jednostavna. Postavite Coravin preko vrata boce i čvrsto pritisnite ručku kako biste je sigurno pričvrstili. Zatim nagnite bocu dok se vino ne nađe iznad čaše i brzo pritisnite dugme da biste započeli sipanje. Praktičan i efikasan dizajn omogućavaju brzo i precizno točenje bez prosipanja.
Obezbedite vinima dugotrajnost i otvorite svaku bocu bez premišljanja.
Živeli!