U avgustu biramo

U junu biramo

U našoj vinoteci verujemo da svakom mesecu može da pripadne jedno vino. Kao mesec koji nas uvodi u leto, jun bi sa sobom savršeno poneo vragolaste arome belih vina ili sećanje na more koje budi rose. Postoji među ljudima mit da sa prvim sunčanim danima belo i rose vino preuzimaju presto. Da će samo istinski ljubitelji ostati verni crvenom vinu i njegovim delikatnim notama.
Međutim, intenzivnim talasima finih mehurića ni jedni ni drugi ne odolevaju. Penušava vina pozivaju na zavodljivu igru, mame svojim smelim notama i otkrivaju boje leta koje vam ono neće samo pokazati.

 

Korpa zavodljivog voća u savršenom bukeu

Ako tražite elegantno penušavo vino, bukea prepunog finesa, čitate pravi tekst. Ergo penušavo rose vino ispunjeno je prefinjenim aromama crvenih ribizli i zelenih jagoda, dok ga blago obogaćuju tonovi žalfije. Potrebnu svežinu voća naći ćete u korpi ukusa koju donosi svakim gutljajem.

Osveženje za kojim žudite pružaju blage naznake trešnje, istovremena kiselost i slatkoća višnjanja i jabuka. Opčiniće vas duga završnica koja postaje upečatljiva donoseći postojane note grejpfruta i prijatnu slanoću. Ovo vino je rapsodija ukusa u vrhuncu svoje autentičnosti.

 

Kako do savršenog sklada

Vino koje vam danas predstavljamo dolazi iz srca Šumadije. U plodnom selu Lozovik, nedaleko od Jagodine, vinarija TemeT proizvede 2500 boca Ergo penušavog vina godišnje. Dragulj među penušavim vinima nastaje spajanjem plemenitih sorti Pino Noar i Šardone. U elegantnoj boci Erga, ove dve sorte stvaraju neodoljivu harmoniju aroma i ukusa.

Svaka pojedinačna boca pripoveda strpljenje i stručnost. Naravno da sam proces počinje još u zemlji, ali šta se dešava nakon što je grožđe ubrano? Posle presovanja celih grozdova, šira fermentiše u inox tankovima od 14 do 18 dana. Temperatura od 14 do 16°C je pažljivo kontrolisana. U ovom periodu, vino razvija svoje karakteristične arome i tonove svežine.

Potom, bazno vino Pino Noara odležava šest meseci na talogu kvasca u tankovima, dok se bazno vino Šardonea usavršava u bariku. Tradicionalni pristup, poznatiji kao šampanj metoda, uključuje drugu fermentaciju u boci. Za potpuno sazrevanje, vino ostaje na kvascima najmanje 24 meseca, dostižući puno bogatstvo ukusa.

 

Magija koju stvara

Kako bi se najbolje istakle osvežavajuće arome i prefinjeni mehurići, predlažemo da Ergo penušavac dobro ohladite. Savršen je pratilac letnjih obroka, pa svoje kulinarkse sposobnosti usmerite ka nežnim plodovima mora obrađenim na pari. Voćne note crvenih ribizli i zelenih jabuka sjajno će se uklopiti sa sirevima poput brie-a i camembert-a.

Uživajte!



Ko čuva kvalitet vina? - Berba

Ko čuva kvalitet vina?

U procesu proizvodnje vina svaki pojedinačni element ima svoju vrednost. Svaki postupak, od obrađivanja zemlje, pa sve do skladištenja ima ulogu u očuvanju kvaliteta vina….

Saznaj Više +