Vulkanska vina – zar ovo ne zvuči romantično i uzbudljivo? Pojam evocira dramatične vulkanske ambijente, vinograde na velikim nagibima, žarko sunce i vina bogata jedinstvenim karakterom. Sve ovo je istina, a vulkanska vina poslednjih godina ušla su u fokus vinske javnosti.
Tajna mineralnosti vulkanskih vina
Kada govorimo o vinima sa vulkanskog tla, to nije samo geološka specifičnost, već i aromatska. Vina sa vulkanskog tla odlikuje, navode vinski stručnjaci, izrazita mineralnost. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji o vulkanskim vinima, održanoj u Njujorku, istraživači su predstavili pokušaj da se jezikom hemije i fiziogije objasni naglašena mineralnost vulkanskih vina. U tom smislu, izneta je pretpostavka da je deo ovog utiska rezultat viših kiselina u vulkanskim vinima, jer receptori za ukus pod određenim okolnostima kiseo ukus percipira kao slan. Te okolnosti su proizvod osobina tla. Navedeno je da degradacija masnoća u vinu, u prisustvu metala kao što su gvožđe i bakar – a oba se vrlo često nalaze u vulkanskom tlu – stvaraju snažnu mineralnu komponentu ukusa.
Od Tokaja do Santorinija
Evropa obiluje vinogradima na vulkanskim terenima. U Tokaju i Egeru u Mađarskoj vinova loza raste na tufu nastalom tokom vulkanskih procesa, a vulkanska vina iz Šomloa imaju kompleksne arome dima i kamena. Na Azorskim ostrvima, kažu lokalni vinari, kopa se stvrdnuta magma i tu se sadi vinova loza. Na strmim obroncima Etne uz velike napore prave se vina izrazito snažnog identiteta.
Ostrvo Santorini bilo je poprište događaja koji je preoblikovao geološku i humanu istoriju Evrope. Erupcija vulkana Tera uništila je minojsku civilizaciju i ostavila za sobom kalderu Santorini, slikoviti vinski pejsaž. Na ovom neobičnom tlu vinari u poslednje vreme uspevaju da geološku istoriju svog ostrva pretoče u vina koja pričaju priču o ovoj davnoj erupciji. Prkoseći snažnim vetrovima, boreći se sa žegom i vetrom, vinari sa Santorinija prave vina od asirtika koja sazrevaju sporo ali temeljno. Ona, kako kaže autoritet za vulkanska vina Džon Sabo, razvijaju karakter nalik na stene na kome su nastala.
Šumadiju su oblikovale erupcije
Brdovita Šumadija puna je dobrih vinarija, i vinograda u kojima rastu i autohtone i internacionalne sorte. Na ovom tlu ponikle su neke od kuća koje su definisale savremenu vinsku Srbiju. Kada pogledamo pitom teren Šumadije, teško nam je da zamislimo da je on pre 40 miliona godina bio poprište snažne vulkanske aktivnosti. Ona je nastala u vreme formiranja dinarskih Alpa, i snažne, eksplozivne erupcije među kojima su bile i one na planini Rudnik. Ti događaji nisu ni po čemu zaostajali za silovitim erupcijama skorijih epoha, i doveli su do velike raznovrsnosti tla, izmešali ga i učinili šumadijsko tle izuzetno raznolikim. Zbog toga, u Šumadiji su mikrolokacije izuzetno važne, i dešava se da dve susedne parcele imaju sasvim drugačije profile zemljišta.
Svet tek uči da prepoznaje aromatsko blago vina sa vulkanskog tla. Ona su svedoci bogate geološke istorije i jedinstveni odrazi svog teroara.