Vinorodna Trakija – regija koja spaja tri države

Vinorodna Trakija - regija koja spaja tri države

Savremena Trakija je jedna od najuzbudljivijih vinskih regija na Balkanu. Omeđena na severu Starom planinom, na jugu Egejskim morem i na istoku Crnim morem, ova oblast, nekada naseljena drevnim Tračanima, danas je velika regija ogromnog potencijala za vinarstvo, a dele je tri zemlje – Grčka, Bugarska i Turska, koje zajednički uživaju u blagoj, za poljoprivredu izuzetno povoljnoj klimi i šarolikoj geografiji.

Grčka

Dva glavna vinarska centra u grčkoj Trakiji su Ismaros, smešten u istorijskoj regiji Maronija u podnožju planinskog masiva Rodopi, i Avdira, kraj grada Ksantija. Ksanti i njegova okolina danas se smatraju za skriveni dragulj u svetu vina, čarobni, raznoliki predeo u kome se gaje najpoznatije grčke vinske sorte, pre svega crne sorte limnio, mavrud i kaberne sovinjon i bele – trapsatiri, asirtiko, muskat aleksandrijski, sovinjon blan i roditis. Crvena vina iz Ksantija su robustna i složena, a bela nude čitav spektar od hrskavih i osvežavajućih, do aromatičnih vina moćnih cvetnih aroma. Jedna od tipičnih vinarija ovog kraja je Anatoliko, osnovana 2005, a danas sa sertifikovanim organskim statusom i jedinstvenim vinogradima u kojima se gaje malaguzija, mavrud, asirtiko i druge lokalne sorte. Organske prakse, minimalna intervencija i spontana fermentacija su stubovi ove odlične vinarije koja je uspela da iskoristi sve prednosti svog teroara u blizini mora.

Bugarska

Bugarski deo Trakije jedan je od najstarijih vinogradarskih krajeva na planetu, a arheološki dokazi svedoče da se vino ovde pravilo i pre više hiljada godina. Drevni Tračani su slavili boga Dionisa i, navode istoričari, pili nerazređeno vino, za razliku od starih Helena. Vinogradarstvo ovog kraja menjalo se kroz vekove, često na vrlo dramatične načine: bugarski kaberne sovinjon iz Trakije krajem osamdesetih godina bio je među najprodavanijim vinima u Velikoj Britaniji, a pad komunizma doneo je i potpuno uništenje velikih vinskih kombinata. Kao i u susednoj Srbiji, ovo je bio uvod u veliku vinsku obnovu pod parolom da je kvalitet iznad kvantiteta. Danas se u bugarskoj Trakiji gaje kaberne sovinjon, sira i kaberne fran kao i lokalne sorte mavrud, rubin, pamid i druge. Na ovom području radi oko 80 vinarija, među kojima se ističu Domaine Menada, stara više od 100 godina, Dragomir Winery Estate, posvećena vinima od  lokalnih sorti, Midalidare Estate, koja pravi klasična penušava vina…

Turska

Kaledžik karasi, papaskarasi, narindže…ova evokativna imena turskih lokalnih sorti, od kojih neka, kao papaskarasi, imaju zanimljivu istoriju koja seže do Vizantije, sinonim su za tursku Trakiju, vinorodan kraj čiji pun potencijal tek treba da bude istražen. U umerenoj klimi turske Trakije, pored lokalnih sorti koje vinari uspešno spašavaju od zaborava, ovde se gaje i sorte iz Bordoa, naročito kaberne fran i kaberne sovinjon, i od njih prave i sortna vina i sjajne kupaže kao što su one koje prodaje Chateau Kalpak, jedna od najpoznatijih turskih vinarija. Druge kuće posvećene su čuvanju drevnih sorti, kao što vinarija Suvla radi sa sortom papaskarasi. Vinarstvo je ovde mlado – devedesetih godina prošlog veka otpočeo je novi talas koji je sa sobom doneo i savremeno poimanje vina, kao i sponu vinarstva i sofisticiranog turizma. Za ljubitelje vina, u Turskoj je Trakija, bez konkurencije, najbolja destinacija.