Vinska tradicija Francuske

Vinska tradicija Francuske

Na globalnoj vinskoj sceni Francuska se izdvaja kao zemlja najprestižnijih vina. Prepoznata širom sveta, posebnost ovih vina našla je svoje mesto i u prostorijama naše vinoteke. Danas ćemo govoriti o istoriji francuskog vinarstva, značajnim momentima u njoj, kao i o vinskim regijama ove zemlje.

Svojom vizijom i posvećenošću, francuski vinari vekovima su tkali tradiciju koja je uprkos preprekama svoj renome održala do danas.

Proizvodnja vina u Francuskoj postojala je i pre starih Rimljana. Međutim, današnje prostranstvo vinove loze u ovoj zamlji možemo zahvaliti upravo njima. Vinske regije koje danas poznajemo utemeljene su u vreme Rimljana, te je njihov uticaj bio presudan za razvoj vinarstva na ovom području. Dalekosežni uspeh vidi se u tome što se sorte poput Šardonea, Pino Noara ili Kaberme Sovinjona danas gaje širom sveta.

 

Značaj teroara

U srednjem veku, Rimokatolička crkva imala je ključnu ulogu u očuvanju vinske kulture. Vredni monasi Burgundije otkrili su da različito zemljište, temperatura i klima drugačije utiču na određene sorte grožđa. Tako je terroir postao važna komponenta u proizvodnji vina. Spajanjem različitih sorti i teroara, monasi su postavili temelje za sistem apelacije koji je formalno definisan tek u dvadesetom veku.

Ova otkrića unapredila su kvalitet i autentičnost francuskih vina. Takođe, nove metode obrade vinograda i razumevanje procesa fermentacije doveli su do boljih proizvoda. Kako se dobar glas o francuskim vinima širio, međunarodna potražnja je jačala. Tako je u ovoj zemlji počela sve veća proizvodnja vina.

Napredak francuskog vinarstva nije prošao bez izazova. Početkom devetnaestog veka, vinograde je obuzela filoksera. Mali insekt iz Amerike uništio je gotovo polovinu vinograda, naročito u regiji Bordo. Jedino rešenje bilo je krenuti ispočetka sa američkim korenima otpornim na ovu pošast.

 

Appellation d’Origine Contrôlée

Još jedan značajan korak za francusko vinarstvo dogodio se nakon krize sa filokserom. Godine 1935. francuska vlada je uspostavila sistem Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), koji definiše koje sorte grožđa mogu biti uzgajane na određenim područjima i propisuje pravila proizvodnje vina koja žele da nose naziv određene apelacije. Ovaj sistem je prihvaćen i od strane drugih zemalja širom Evrope i Novog sveta, što je dodatno učvrstilo ugled francuskog vinarstva.

 

Tri najpoznatije vinske regije Francuske

Bordeaux ili Bordo

Najveća i možda najpoznatija vinska regija je Bordo. Na ovom području proizvode se neka od najskupljih vina na svetu. Police vinoteke Berba krase vina iz ove regije, među kojima se ističu vinarije poput Chateau Latour, Chateau Montrose i Chateau Beychevelle. Svoj ugled Bordo regija gradila je vekovima, da bi danas bila sinonim za eleganciju i kvalitet.

Burgundy ili Burgundija

Takođe poznata regija koja proizvodi neka od najtraženijih vina na svetu. Za razliku od Bordoa, ova vina se proizvode u manjim količinama, što dodatno povećava njihovu vrednost. Burgundijska vina su poznata po svojoj sofisticiranosti i kompleksnosti, a u našoj ponudi možete pronaći vina vinarije Marchand-Tawse iz ove regije.

Champagne ili Šampanja

Šampanja takođe zaslužuje mesto među najvažnijim regijama Francuske. Poznata po proizvodnji šampanjca, ova regija iznedrila je vina visokog kvaliteta i prestiža. Proces proizvodnje šampanjca je složen i zahteva posebnu pažnju, što doprinosi njegovom jedinstvenom ukusu i aromi. U našoj vinoteci možete uživati u šampanjcima sa imanja Joseph Perrier.

 

Manje poznate, ali jednako važne

Na jugoistoku zemlje nalazi se najveća vinska regija, Languedoc-Roussillon. U ovoj regiji proizvodi se masovno vino koje se ne izvozi. U dolini reke Loare proizvodi se većina belih vina Francuske. Krase je vina od mnogih zanimljivih autohtonih sorti grožđa koje se ne nalaze nigde drugde. Dolina Rone je, za razliku od nje poznata po crvenim vinima, od Širaza na severu do Grenaše na jugu.

Alzas je regija koja je nekada bila deo Nemačke, pa vina proizvedena tamo odražavaju tu istoriju. Manje regije poput Savoje i Jure imaju uticaj švajcarskih Alpa. Jugozapadna Francuska poklapa se sa susednom Španijom, dok ostrvo Korzika kombinuje najbolje arome Francuske i Italije.

Istražite autentične arome Francuske u prostorijama Berbe!

Živeli!



Ko čuva kvalitet vina? - Berba

Ko čuva kvalitet vina?

U procesu proizvodnje vina svaki pojedinačni element ima svoju vrednost. Svaki postupak, od obrađivanja zemlje, pa sve do skladištenja ima ulogu u očuvanju kvaliteta vina….

Saznaj Više +
U julu biramo - Berba

U septembru biramo

Santorini, jedno od najstarijih vinogradarskih područja u svetu. Ovo ostrvo izdvaja se bogatom istorijom uzgajanja vinove loze koja se proteže kroz trideset četiri veka. Ostrvo…

Saznaj Više +